belgium News

Jaar na Lehman: de definitieve regels voor het versterken van de banken

0 11

FRANKFURT, Duitsland (AP) – Een wereldwijd forum voor toezichthouders op het bankwezen heeft het jaarlange werk voltooid met regels die beogen banken buiten gebruik te stellen van het redden van belastingbetalers en financiële crises te vermijden als degene die tot de grote recessie heeft geleid .

Het Comité van toezicht van het Bazels Comité voor bankentoezicht nam de regels aan tijdens een vergadering op donderdag in Frankfurt, Duitsland.

Een belangrijk onderdeel van het debat over de regels is hoe ver banken mogen afwijken van de beoordeling door de toezichthouders van hoe risicovol hun posities zijn.

De leider van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, die de Raad van Commissarissen van het Bazels Comité voorzat, zei donderdag dat de stap "een belangrijke mijlpaal is die het kapitaalskader robuuster maakt". [19659003] Het pakket "completeert de wereldwijde hervorming van het wetgevingskader, dat begon na het begin van de financiële crisis", zei hij.

De regels van het Bazelse Comité zijn een continu internationaal antwoord geweest op de financiële crisis van 200-7-2009, waarbij het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers en de reddingsoperaties van grote banken door de belastingbetalers werden waargenomen. De financiële crisis was het proces van de grote recessie, waarin zoveel mensen hun baan en huis verliezen. Overheden in de VS, Europa en elders werden gedrongen om banken te redden om kredietkaarten voor bedrijven te voorkomen die de economie verder zouden schaden en de werkloosheid zouden verhogen.

De nieuwe regels, Basel III geheten, belemmeren een vorige set regels en treden in werking vanaf 2022. Het idee is om een ​​gelijk speelveld voor banken wereldwijd te creëren en te voorkomen dat problemen zich door het financiële systeem verspreiden.

De eerste reeks Basel III-regels werd in 2010 gepubliceerd en geleidelijk ingevoerd. De regels verhoogden het aantal kapitaalbanken dat als een financiële buffer kon worden aangehouden, gemeten tegen de risico's die ze hadden genomen door leningen als hypotheek te verstrekken. Dergelijke kapitaalratio's, zoals ze worden genoemd, zijn bekritiseerd als niet genoeg om een ​​stabiel financieel systeem te waarborgen, omdat bankiers manieren kunnen vinden om het complexe systeem te omzeilen om te bepalen hoe risicovol hun activiteiten zijn.

De nieuwe regels beperken het vermogen van de banken om een ​​lagere beoordeling van hun risiconiveaus te bereiken dan die door toezichthouders worden berekend. De nieuwe regel bepaalt dat de schatting van de banken van het totale bedrag aan te activeren activa niet lager mag zijn dan 72,5 van de schattingen van de toezichthoudende autoriteiten.

Draghi zei dat de grens banken zou beletten om risico te nemen met de berekeningen, die eerder tot "onveilige lage" kapitaalbuffers hadden geleid.

Hogere kapitaalniveaus betekent een stabielere bank. Het voorkomt echter het gebruik van deze financiële middelen voor potentieel winstgevende activiteiten zoals leningen of investeringen.

Het probleem was dat banken de neiging hadden risico's te nemen en winst te houden wanneer risico's weggingen – en eisten reddingsoperaties van belastingbetalers wanneer weddenschappen tot verliezen leidden.

De nieuwe regels zijn "absoluut een verbetering", zegt Volker Wieland, professor aan de afdeling Monetaire en Financiële Stabiliteit aan de universiteit van Frankfurt Goethe. Hij zei dat de regels "het risico en de ernst van de financiële crisis van de banken verminderen".

Wieland, een voormalig econoom bij de Amerikaanse Federal Reserve, zei dat de nieuwe regels "verhindert dat banken het risico van veel berekenen".

De regelgevende autoriteiten konden echter niet instemmen om banken te verplichten kapitaalbuffers aan te houden tegen mogelijke verliezen op staatsobligaties Hoewel Griekenland tijdens de schuldencrisis in de eurozone in gebreke is gebleven, blijkt dat staatsobligaties niet zonder risico's zijn.

Bazelse baas-voorzitter Stefan Ingves, gouverneur van de Zweedse centrale bank, zei dat "er geen consensus was over hoe om te gaan met soevereine risico's."

Het Basel-comité, onder deze naam in de Zwitserse stad, bestaat uit centrale bankiers en regelgevers uit 26 landen plus Hong Kong en de Europese Unie. De door de commissie goedgekeurde normen moeten vervolgens door de lidstaten voor een aantal jaren ter plaatse worden goedgekeurd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.