belgium News

Decennium in uitvoering: eindelijk bankreglement na de crisis getekend

0 7

FRANKFURT, 7 december (Reuters) – Financiële toezichthoudende autoriteiten hebben donderdag een fel akkoord bereikt om wereldwijde bankregels te harmoniseren met tientallen jaren van inspanning om banken weerbaarder te maken, ook al waren ze niet in hun eigen eerste hoop.

Gezien de harde oppositie vanuit de banksector en verzoeken van de Amerikaanse regering om een ​​aantal maatregelen te steunen, hebben de politici een compromisakkoord gesloten over regels die banken dwingen meer kapitaal en geld te behouden om herhaling van de financiële crisis van 2008 te voorkomen .

Ontworpen als opvolger van de wereldwijde financiële crisis waarin belastingbetalers een aantal van 's werelds grootste geldschieters moesten redden, waren de regels die bekend staan ​​als Basel III erop gericht regeringen te beschermen door particuliere beleggers eerst schade te berokkenen.

"De goedkeuring door vandaag van de hervormingen van Basel III is een belangrijke mijlpaal die het kapitaalraamwerk robuuster zal maken en het vertrouwen in het bankwezen zal verbeteren", aldus Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, de toezichthoudende instantie.

De laatste fase van de overeenkomst zal zijn voor wetgevers over de hele wereld om de overeenkomst te ratificeren, een andere mogelijk tijdrovende oefening.

Het compromis van donderdag concentreerde zich op de manier waarop grote banken zelf inschatten welke risico's ze nemen en of de nieuwe regels redelijk zijn voor banken aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Europese banken klaagden dat het compromis hen in een nadelige positie zou brengen voor hun Amerikaanse rivalen door grotere kapitaalbuffers te eisen voor hypothecaire leningen. 19659003] De Amerikanen beweerden dat ze meer gedaan hebben om hun balansen na de crisis te herstellen, zodat ze niet in evenwicht worden gehouden door arme erfenis zoals Europeanen.

Met name de Franse banken verzetten zich en Parijs had alleen een lange fase nodig – tijdens de periode werd voorgesteld de regels tot het begin van 2027 volledig ten uitvoer te leggen.

Bovendien zullen lokale regelgevende instanties de gevolgen van deze nieuwe maatregelen kunnen beperken

Met de instemming van donderdag is de wetgeving nu veelbelovende stabiliteit, verschuift de nadruk op implementatie en het verpanden van geen nieuwe hoofdregelgeving.

KORTE OPMERKINGEN

De hervormingen hebben echter hun tekortkomingen [19659003] De particuliere belegger heeft niet zoals voorheen gewerkt, maar een afname van de hoge blootstelling van banken aan staatsschuld is niet verhoogd en zogenaamde schaduwbanken, een losjes gereguleerde sector buiten Bazel haalt langzaam zaken weg bij gewone geldschieters die nieuwe risico's creëren.

Bazelhervormingen zijn een speciale stimulans geweest voor schaduwbanken – financiële intermediairs, gaande van hedgefondsen tot speciale voertuigen – omdat financiële ondernemingen worden geconfronteerd met eenvoudiger regelgeving en lagere liquiditeitsvereisten, evenals hun bankrivalen zich aanpassen aan dure nieuwe regels.

Schaduwbanken hebben het grootste deel van de afgelopen tien jaar de reguliere kredietverstrekkers overtroffen bij de internationale kredietgroei. Alleen al in de EU hebben ze een vermogen van meer dan 40 biljoen euro, meent het European Systemic Risk Board eerder.

"De prioriteit is nu verschoven van de solvabiliteit van banken, die aanzienlijk is verbeterd tot de liquiditeit van de schaduwbanksector, vooral geld- en vermogensbeheerbedrijven die het risico lopen op plotselinge paniekaanvallen", zegt Francois Villeroy de Galhau, Franse gouverneur van deze maand.

Bail-ins, waarbij obligaties en aandeelhouders en eventueel spaarders verliezen verliezen voordat regeringen ook een probleem zijn geweest, vooral omdat er eerder dit jaar geen twee Italiaanse banken ontbraken, met behulp van een euro-looping loophole-regels om staatsmiddelen te kanaliseren naar hen.

Staatssteun deed vragen rijzen over de haalbaarheid van bail-in en of regeringen in het ergste geval grote spaarders konden raken.

Een ander probleem dat niet wordt aangepakt, is de zogenaamde 'doom-lus' tussen banken en regeringen.

De behoefte aan veilige banken heeft vaak veel verplichtingen met betrekking tot overheidsschuld, die over het algemeen als risicovrij worden beschouwd. Maar als een soeverein zou falen, zou een dergelijke hechte relatie onvermijdelijk ook de banken in de problemen brengen en elke crisis verergeren.

De banken in de eurozone en Japan zijn bijzonder blootgesteld aan soevereiniteit en hebben zich verzet tegen voorstellen voor risicoweging voor staatsobligaties.

Timing is ook een probleem geweest. Veel van de Basel-regels worden in het algemeen geïmplementeerd en zullen de komende jaren, ruim tien jaar na het begin van de oorspronkelijke crisis, niet van kracht worden. (Bewerken van Hugh Lawson)

Leave A Reply

Your email address will not be published.